Steun ons en help Nederland vooruit

Els Borst Netwerk Inspiratieprijs (inzendingen gesloten)

De Els Borst Netwerk Inspiratieprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een inspirerende D66-vrouw die iets bijzonders heeft bereikt voor de partij. Dit kan op bestuurlijk gebied binnen de afdeling of omdat zij – tegen de stroom in – een belangrijk initiatiefvoorstel door de gemeenteraad heeft gekregen. Het kan zijn dat ze een bijzonder track record heeft, geweldige resultaten boekt of een stevige staat van dienst heeft. Maar een nominatie kan ook betekenen dat zij zich op een aansprekende manier binnen de politieke omgeving beweegt.

Procedure

De verkiezing van de Inspiratieprijs vindt plaats aan de hand van nominaties. Van Internationale Vrouwendag (8 maart) tot 24 mei 2020 konden alle leden van D66 gegadigden nomineren. Er zijn maar liefst 10 nominaties binnengekomen! De procedure is dat het bestuur van het Els Borst Netwerk dan een voorselectie maakt. De genomineerden worden binnenkort per e-mail op de hoogte gebracht en hebben dan de mogelijkheid om zich eventueel terug te trekken. Aan genomineerden en voordragers wordt gevraagd om geen campagne te voeren. De nominaties worden door de coronacrisis per e-mail aan onze leden bekend gemaakt.  Voordragers presenteren dan kort hun kandidaat en geven aan waarom zij de D66-vrouw nomineren voor de prijs. Via interne verkiezingen bepalen de leden wie dit jaar de Els Borst Netwerk Inspiratieprijs krijgt toegekend.

Winnares 2019

In 2019 is de Inspiratieprijs uitgereikt aan Raquel Garcia. Ze is op dit moment voorzitter van D66 Fryslân en stond op plek 8 voor de Europese verkiezingen. Met haar campagne wist ze een brede groep mensen te bereiken en voor zich te winnen. Daarnaast was Raquel in 2018 betrokken bij de oprichting van de Friese afdeling van het Els Borst Netwerk.

“Voor mij kwam de Inspiratieprijs als een complete verrassing. Sowieso omdat ik omringd was door ontzettend krachtige vrouwen die veel hebben betekend op het gebied van diversiteit in de politiek. Persoonlijk denk ik dat mensen geïnspireerd raken door mijn persoonlijke verhaal. Acht jaar geleden ben ik vanuit Madrid naar een dorp in Friesland verhuisd. Uiteraard voor de liefde. Hier heb ik een heel nieuw leven opgebouwd, de taal geleerd en ben ik politiek actief geworden. En met succes. Het pad dat ik tot nu toe heb bewandeld, sluit aan op de fundamentele waarden van het Els Borst Netwerk en D66. We zijn een land en een partij die openstaat voor iedereen, ongeacht hun achtergrond, en die diep gelooft in de eigen kracht van mensen om zichzelf te ontplooien. Ik probeer die waarden in mijn dagelijks leven uit te stralen. Dit doe ik bij alles wat ik onderneem en zeker bij mijn politieke bezigheden. De prijs staat mooi op onze boekenkast in de woonkamer. Elke keer als ik ernaar kijk, voel ik een intens gevoel van trots en nieuwe energie om voor onze idealen te blijven vechten.”

Andere winnaars van de Els Borst Netwerk Inspiratieprijs

De eerste Els Borst Netwerk Inspiratieprijs is uitgereikt aan Ingrid van Engelshoven. De voormalig Haagse D66-wethouder en Tweede Kamerlid voor D66 en nu minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap werd tijdens het Els Borst Netwerk Event door een meerderheid van de aanwezige leden gekozen. Onder meer vanwege haar grote inzet en toewijding voor de vereniging en haar werk als wethouder op het gebied van kenniseconomie, jeugd en onderwijs.

In 2016 is de Inspiratieprijs uitgereikt aan Truus Houtepen voor haar grote inzet voor D66.Truus heeft zich op vele plekken binnen en buiten D66 ingezet op bestuurlijk en politiek niveau, zowel landelijk en vooral binnen Brabant. Zo was zij onder andere raadslid, Statenlid en afdelingsvoorzitter. Met haar grote staat van dienst, enthousiasme en gedrevenheid inspireert zij veel vrouwen om actief te worden en zich in te zetten.

In 2017 is de Inspiratieprijs gegaan naar de Groningse Wieke Paulusma. Zij is raadslid in Groningen en zet zich onvoorwaardelijk in voor meer vrouwen in de politiek, met name op lokaal niveau. Daarnaast heeft Paulusma een motie ingediend tijdens het D66-congres voor een tijdelijk vrouwenquotum. De motie werd door het congres aangenomen. Met haar inzet en enthousiasme weet zij vrouwen te inspireren en motiveren om politiek actief te worden.

In 2018 is de inspiratieprijs gegaan naar Yassmine el Ksaihi. Zij is raadslid in Amsterdam en wil bijdragen aan een creatief, talentvol, geëmancipeerd Amsterdam. Zij probeert actief bewoners te betrekken bij politiek en haar initiatieven. Zij draagt actief vrouwelijke rolmodellen – waaronder haar moeder – uit en wil zo ook andere vrouwen en meisjes (politiek) actief te worden.

Truus Houtepen Els Borst Netwerk Inspiratieprijs

 

 

 

 

 

 

De drie winnaressen van de Els Borst Netwerk Inspiratieprijs: Truus Houtepen (2016), Wieke Paulusma (2017) en Ingrid van Engelshoven (2015). Foto: Jeroen Mooijman

Laatst gewijzigd op 24 mei 2020