Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 4 december 2020

Interview met Sigrid Kaag

Sigrid Kaag

Voor de nieuwsbrief van december 2020 heeft het Els Borst Netwerk een kort interview met Sigrid Kaag gehouden in het teken van leiderschap.

Als je jezelf in drie zinnen voor mocht stellen?

Mijn naam is Sigrid Kaag, ik ben altijd verrast door wat het leven mij brengt. Moeder van vier kinderen. En ik wil altijd graag een bijdrage leveren.

Wat trekt je aan in D66?

Ik voel me bij thuis D66 om de openheid, de tolerantie, het respect voor elkaar en de volledige acceptatie van eenieder. Dat zijn kernwaarden voor mij.

Welk rol heeft Els Borst voor jou gespeeld?

Els Borst was natuurlijk een formidabele vrouw, een wegbereider. Ze was natuurlijk ook arts in de politiek, wat mij liet zien dat je geen Haagse tijger hoeft te zijn. Haar tragische einde heeft mij zoals velen ook veel verdriet gedaan.

Wat is vrouwelijk leiderschap voor jou?

Leiderschap is inspirerend. Durft te kiezen. Komt voort uit waarden; niet ouderwets maar tijdloos. Durft voor keuzes te staan die niet altijd meteen op steun kunnen rekenen. Maar leiderschap is ook eindverantwoordelijk zijn als het mis gaat. Het is rekenschap geven. Dat gaat over persoonlijke en politieke integriteit.

Welke waarden zijn voor jou belangrijk als het gaat om leiderschap?

Rechtvaardigheid. Voor mij is dat waar het om gaat. Je eigen leven is nooit helemaal af als je geen oog hebt voor anderen, of dat nu om de hoek is of ver weg. Het egoïstische bestaan is onvoldoende. Je bent mens om oog te houden voor anderen. Wie ik ben hoort ook bij mijn keuze voor D66.

Hoe ga je om met weerstand en tegenslag?

Ik kan terugvallen op mijn autonomie. Ik weet: je hebt alleen jezelf. Het leven om je heen kan met de seconde helemaal veranderen. Het leven is vol risico’s, maar voor waarden moet je durven staan.

Boodschap

Wat is je boodschap voor vrouwen en jongeren?

Jouw stem doet ertoe. Of zoals ik het onlangs in een ander interview zei: stop niet, sta op en spreek luider!

Wat kan iedereen die dit leest bijdragen in de campagne?

Als je overtuigd bent van het belang van onze missie, dan is het zaak om actie te ondernemen. Ieder kan verantwoordelijkheid nemen voor haar idealen op haar eigen manier. Een gesprek met de buurman, een telefoontje met een verre vriend, of een bijdrage achter de schermen bij de lokale afdeling: ieder beetje helpt.

Onze tijd is ons kostbaarste bezit. Wie daarvan wil uitdelen kan onze campagne van grote dienst zijn.

Activiteit 6 maart

Op zaterdag 6 maart, in aanloop naar internationale vrouwendag, heeft het Els Borst Netwerk een unieke sessie met Sigrid Kaag om 15:30 uur.

Hou onze social media kanalen in de gaten om op de hoogte te blijven. Uiteraard ook om te zien wat jij lokaal kunt doen die dag!