Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 27 juni 2020

Haagse Fonda Sahla winnares EBN Inspiratieprijs 2020

Els Borst Netwerk leden konden ook dit jaar weer een D66-vrouw nomineren die zij inspirerend vinden. Het bestuur selecteerde uit alle nominaties vijf vrouwen die kans maakten op de Els Borst Netwerk Inspiratieprijs 2020. Deze vrouwen sprongen eruit, omdat ze lokaal echt rolmodellen zijn. Op hen konden de leden hun stem uitbrengen. De Haagse Fonda Sahla, gemeenteraadslid en bestuurslid EBN070, kwam als winnares uit de bus. Het bestuur verraste haar met de prijs en sprak vervolgens met Fonda over haar drijfveren. De andere inspirerende vrouwen waren: Wageningse wethouder Maud Hulshof, Gerdien Knikker fractievoorzitter Haarlemmermeer, fractievoorzitter Gennip Anke Sonnemans en raadslid in Nijmegen Marijke Synhave.

Fonda: “Toen mijn oudste zoon op de basisschool zat, deed hij het zo goed dat hij extra uitdaging nodig had. Toen ik daarom vroeg, kreeg ik te horen dat als mijn zoon op een witte school zou zitten hij een gemiddelde leerling zou zijn. Dat maakte een soort vuur in mij los. Omdat mijn zoon niet op een witte school zat, kreeg hij niet de kansen die een leerling in een ander deel van de stad had. Ik wilde aan iedereen laten zien dat dit onrecht elke dag plaatsvindt in onze samenleving. Ik werd actief; ging in overleggen zitten, hielp de Transvaal Universiteit op te zetten en schreef een kritische brief naar toenmalige wethouder Ingrid van Engelshoven. Dankzij haar ben ik in de politiek terecht gekomen. Kansengelijkheid is een recht voor alle kinderen en dat is precies waarvoor ik me inzet als gemeenteraadslid.”

Haagse Fonda Sahla winnares EBN Inspiratieprijs 2020

Wat vind je eigenlijk van het idee van deze Inspiratieprijs?

“Het idee achter deze prijs is volgens mij dat rolmodellen belangrijk zijn. Zoals Ingrid dit voor mij was. Ook spreekt het waardering en bewondering uit voor inspirerende vrouwen. Gelukkig stikt D66 van de inspirerende vrouwen. Het is daarom echt een eer om genomineerd te zijn en nog een veel grotere eer om deze prijs te winnen!”

Waarom denk je dat je gewonnen hebt?

“Ik zet me in Den Haag al jaren in voor kansengelijkheid. Nog voordat ik een D66’er was. Ik heb de afgelopen jaren vooral veel in het onderwijs gewerkt. Zo ben ik brede buurtschoolcoördinator geweest op een basisschool, was ik jaren het aanspreekpunt tussen ouders en school als oudercoördinator. Daarnaast  heb ik de eer gehad om samen met collega’s de Transvaal Universiteit op te zetten en dit tot een succes te maken. Met deze weekendschool hielpen we een groep kinderen die net dat extra steuntje in de rug nodig hadden. D66 staat voor goed onderwijs en ik heb daar heel concreet invulling aan gegeven. D66 gaat ook voor diversiteit en inclusiviteit en dat past ook heel goed bij mij.”

 

Je spreekt vol passie over Den Haag, ben je hier opgegroeid?

“Ik ben geboren en getogen in Den Haag. Mijn eerste 7 levensjaren woonde ik in de Rivierenbuurt, daarna zijn we verhuisd naar Transvaal. Inmiddels ben ik getrouwd en moeder van 3 kanjers en woon nog steeds in Transvaal. Momenteel ben ik naast raadslid ook projectleider portiekmuziek voor het Residentie Orkest. Ook ben ik sinds enkele maanden mantelzorger voor mijn zieke vader. Om dat allemaal te doen heb ik flinke keuzes moeten maken. Ik heb wat hooi van m’n vork moeten laten glijden om een juiste balans te vinden tussen mijn werk, raadslidmaatschap, moederen en mantelzorgen. Soms is een stap terug een stap in de goede richting.”

Wie of wat inspireert jou zelf?

“Sterke vrouwen binnen en buiten de partij die hun hand durven opsteken en andere vrouwen inspireren dat ook te doen. Ingrid van Engelshoven heeft mij jaren geleden het zelfvertrouwen gegeven om mee te doen met de politiek en sindsdien ben ik niet meer te stoppen. Mijn zoon ging overigens na de basisschool naar het gymnasium. En Ingrid en ik zijn, ondanks mijn initiële kritische brief, bevriend geraakt. Ik ben dankbaar dat ik haar mag opvolgen als een van de eerdere winnaressen van deze prijs. Verandering komt niet door langs de zijlijn te blijven staan klagen. Zwijgen is toestemmen met hoe het is en gaat. Dus niet klagen maar Kagen!”

En tot slot: waarom ben je eigenlijk lid van het EBN?

“Dat is de feminist in mij! Voor mij staat het EBN voor vrouwenemancipatie door verbinding, samenwerking en inspiratie. Daarom ben ik lid geworden. In de afgelopen jaren zie ik, als Nederlandse met Marokkaanse roots, hier in Den Haag grote veranderingen bij jonge meiden. Ik zie, in het onderwijs en erbuiten, een sterke opkomst van jonge ambitieuze vrouwen die weten wat ze willen. Daar ben ik zo waanzinnig trots op. Nederland is een land waar iedereen recht op goed onderwijs heeft en waar onderwijs de sleutel naar een mooie toekomst is. Maar dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. En voor die doelgroep zet ik een tandje bij. Als vrouw, als (buurt)moeder, als rolmodel en als raadslid wil ik laten zien dat the sky the limit is. Als je je zinnen er maar op zet.”

Winnares van vorig jaar Raquel Garcia Hermida: “De Els Borst Netwerk Inspiratieprijs is een bijzondere eer. Wat prachtig om het stokje over te mogen dragen aan Fonda: een bijzondere, krachtige vrouw en rolmodel. Gefeliciteerd en geniet van dit moment!”